Şi dacă am încerca să facem altceva? Ne-am întrebat, ne-am răspuns şi am constatat că s-au făcut cam de toate în ultimii 10 ani în România în domeniul muzicii clasice.
S-au încercat cele mai năstruşnice formule de a atrage un public nou şi, pe cât posibil, tânăr, către muzica clasică. De la turneele naţionale ale Romanian Piano Trio şi apoi Stradivarius, Pianul Călător, Vioara lui Enescu, Duelul viorilor, Vă place…, până la melanjul cross-over care să facă mai atractiv acest repertoriu, sau un festival promovat extrem de modern, precum SoNoRo şi lista nu se opreşte aici.
Una dintre reţete este însă destul de puţin sondată încă. De ce nu am încerca să aducem în faţa publicului exact interpreţii care reprezintă oglinda spectatorilor pe care îi căutăm, pentru a asigura un viitor muzicii clasice? Şi ne-am uitat mai întâi la cei care au plecat la studii la marile academii de muzică din Europa și Statele Unite.
Răspunsul primit de la tinerii muzicieni cărora le-am scris şi le-am propus să se implice într-un turneu naţional original în şase oraşe din ţară, pentru a se întâlni apoi pe scena Sălii Radio a fost DA!!!, iar entuziasmul lor ne-a contaminat şi pe noi, cei din spatele cortinei. Aşa a luat naştere un al doilea concert al tuturor, pe scena Sălii mari ARCUB Gabroveni, ca un post scriptum mai puţin convenţional.
Turneul Naţional COOLsound 2018 înseamnă şase tineri muzicieni școliți în toate colțurile Europei, care se întorc acasă cu un „alt fel” de sunet, pe care îl putem traduce în limbajul generaţiei ca fiind un sound… cool*. Acest „alt fel” de sunet este acela al ultimelor tendințe ale artei interpretative, predate tinerilor muzicieni români de cei mai importanți profesori din lume, iar acest „alt fel” de sunet îl au şi unii dintre cei care învaţă aici şi participă la master class-uri în Europa.
Mălina Ciobanu – vioară, Izabela Ghergu – violoncel, Cristian Sandrin – pian, Vlad Vişenescu – orgă, Radu Prisada – pian, Mircea Dumitrescu – vioară, acompaniaţi la pian de Clementina Ciucu-Ristea, vor susţine recitaluri la Tulcea, Tecuci, Deva, Alba Iulia, Timişoara şi București, la Sala Radio şi Arcub Gabroveni – Sala Mare, în perioada 2-10 septembrie 2018.
România este cunoscută în lume prin mulți muzicieni excepționali, care cântă în mari orchestre de prestigiu de pe toate meridianele sau susțin recitaluri pe importante scene ale lumii. Sunt pe afișe, pe internet, se scrie despre ei în presă, dar revin tot mai rar acasă. Nu pentru că nu ar dori, ci pentru că sunt chemaţi mai rar.
Într-o Românie care îşi sărbătoreşte centenarul cred că este bine să ne aducem aminte nu doar de trecut, ci şi de prezent, cel pe care se construieşte viitorul, iar acest viitor poate avea un colţ ţesut de un arcuş de vioară sau de violoncel, un detaliu construit pe o claviatură de pian sau de orgă.
Nimic nu se compară în viaţa unui artist cu bucuria de a încânta publicul din țara în care s-a născut, mai ales când mult timp din an este plecat departe. Iar ei, fiind foarte tineri, sunt încă foarte legați de familiile și de tara lor din punct de vedere afectiv. Şi poate nu doar din această cauză…
COOLsound se doreşte a fi o sărbătoare, dar şi un semnal către cei care nu mai au timp să-şi amintească de acești tineri, care ar trebui să beneficieze de atenție din partea României cât încă sunt în ascensiune. Ar fi un gest care ar întări legătura lor cu țara, ar da posibilitatea publicului de aici să îi cunoască și să îi aprecieze, să se bucure de talentul și performanța lor. Iar lor le-ar oferi acea certitudine privitoare la faptul că fac ceva care contează pentru cei de lângă care au plecat.
Oltea Şerban-Pârâu
Totul a început în 2017, când s-a născut ideea proiectului. A urmat rafinarea, structurarea, stabilirea detaliilor și, iată, în 2018, punerea lui în scenă. Am reușit să aducem aproape de publicul nostru o parte dintre tinerii noștri muzicieni răspândiți prin lume și, odată cu ei, un sunet contemporan, o interpretare modernă.
Sunt atât de multe felurile în care muzica ne face viața mai frumoasă… ne alină tristețile, ne animă spiritul, ne alintă sufletul. Și nu avem nicio îndoială că muzica va continua mereu să ne însoțească în diferitele ei forme, dar ne-am propus să contribuim oferind oamenilor mai multe posibilități să intre în contact cu noua generație de muzicieni, cei care duc mai departe minunata tradiție românească a artei interpretării.
COOLsound este un proiect de suflet pe care sperăm să îl continuăm și în viitor. Ne vom strădui.
SECȚIUNE MEDIA
Mai jos pot fi accesate comunicatele de presă. Mulțumim pentru interes și susținere.
COOLsound este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.